biografie

Tina Turner

today28 mai 2023 310 1 2

Background
share close

Tina TURNER (26.11.'39-24.05.'23)

Tina Turner este o legendă a muzicii, cunoscută în lumea întreagă ca fiind „regina rock-ului” și o influență majoră pentru multe artiste. Născută Anna Mae Bullock pe 26 noiembrie 1939 în Nutbush, Tennessee, Turner și-a început cariera muzicală în anii 1950 alături de trupa Ike Turner Kings of Rhythm. Aceasta a fost descoperită de Ike Turner într-o club din St. Louis, iar de atunci cei doi au colaborat împreună ca trupă și ca soț și soție.


Turner a devenit cunoscută pentru energia și prezența sa pe scenă, dar și pentru vocea puternică și pasională. În timpul anilor ’60, au apărut hituri precum „Proud Mary”, „River Deep – Mountain High”, și „Nutbush City Limits”. În ciuda succesului lor, relația personală a celor doi a început să se deterioreze, iar Turner a suferit de abuz și violență domestică din partea lui Ike.

După un divorț dificil în anii 1970, Turner a fost nevoită să înceapă de la zero în carieră. Cu toate acestea, a reușit să-și reconstruiască imagea și să devină și mai populară. În 1984, Turner a lansat albumul „Private Dancer”, care a devenit un succes mondial, conținând hituri precum „What’s Love Got to Do With It” și „Private Dancer”.

Turner a continuat să lanseze melodii de mare succes pe parcursul anilor ’80 și ’90, inclusiv „The Best”, „Typical Male”, și „We Don’t Need Another Hero”. În 1990, Turner a intrat în Rock and Roll Hall of Fame alături de Ike Turner, dar nu a fost prezentă la ceremonie.


De asemenea, Turner a fost apreciată pentru prestația sa actoricească în filmul „Mad Max Beyond Thunderdome” din 1985. Ea a interpretat rolul Aunty Entity, liderul binevoitor al Bartertown.

În cariera sa de peste cinci decenii, Turner a vândut peste 100 de milioane de albume și a câștigat 12 premii Grammy. În 2013, a primit onorarea Lifetime Achievement din partea Recording Academy.

Turner și-a anunțat retragerea din industria muzicală în 2009, deși a continuat să apară din când în când la evenimente publice. Ea a călătorit în lumea întreagă și a scris o carte autobiografică, intitulată „I, Tina”, în care povestește despre viața sa tumultuoasă.

În concluzie, Tina Turner a fost un lider incontestabil al industriei muzicale, o putere vocală și un exemplu de perseverență și putere personală. Muzica sa a influențat generații, iar impactul său va fi resimțit mult timp după ce se va fi retras complet din lumina reflectoarelor.

Written by:

Rate it

0%