radio

La capăt de drum

today22 decembrie 2021 160 2 3 5

Background
share close

UPDATE: Site-ul este din nou online si va continua sa publice articole despre artistii tai preferati precum si podcasturi periodice cu si despre muzica.

Dragilor, așa cum am anunțat în cadrul emisiunii By Request, emisia radioului vostru preferat va înceta pe 1 ianuarie 2022, emisiunea de la cumpăna dintre ani reprezentând cu voia dumneavoastră, petrecerea de rămas bun. Mulți dintre voi ați cerut o explicație și astfel am găsit de cuviință să aștern câteva rânduri în care voi încerca să răspund nedumeririlor voastre.
De ce se închide?
Radio 90 Hit este un proiect greu de gestionat din mai multe puncte de vedere: al gestiunii drepturilor de autor, al costurilor, al lipsei timpului sau al colaboratorilor care sa compenseze.
Drepturile de autor
Orice entitate (persoana fizică sau juridică) trebuie să plătească pentru drepturile de autor aferente operelor muzicale pe care le difuzează. În România acestea se achită către 3 organisme de gestiune colectivă U.C.M.R.-A.D.A , CREDIDAM și U.P.F.R   Licențele oferite de acestea sunt neexclusive și valabile doar pe teritoriul României. Să nu uităm că transmitem online (pe internet) oriunde pe glob. Astfel pentru a fi acoperiți d.p.d.v. legal ar trebui să ne asigurăm că avem licențe valabile pentru toate teritoriile în care se poate asculta postul de radio (de ex. pentru U.S. se ocupă SoundExchange și A.S.C.A.P, pentru U.K.  există PPL etcetera) În general obținerea unei licențe aduce cu sine niște drepturi dar și niște obligații, cum ar fi: anumiți artiști nu pot fi difuzați pe internet, există o listă actualizată pusă la dispoziția editorilor cu operele și artiștii care nu se pot difuza la radio (online). O altă cerință este ca ascultătorii să nu cunoască și  să nu poată influența ordinea în care se difuzează piesele la radio. Deasemenea difuzorul poate difuza același artist sau aceeași piesă la anumite intervale minime de separație pe care trebuie să le respecte (ex. dacă s-a difuzat Pink Floyd, următoarea piesă cu Pink Floyd poate fi difuzată cel devreme peste 2 ore)
Plata acestor drepturi de autor și conexe presupune costuri, cu cât mai mare audiența, cu cât mai mari costurile.
Costurile
Costurile operării unui radio online nu se rezumă numai la plata drepturilor de autor. Costurile au și alte componente, cum ar fi:

 1. Costuri cu găzduirea web . Toate aplicațiile, site-ul, bazele de date sunt găzduite pe un server. Costul traficului pe server se calculează în funcție de numărul de IP-uri unice care accesează site-ul/aplicația în fiecare perioadă de facturare. Deasemenea aici intră și costuri adiacente precum certificate de securitate, back-up-uri etc, acestea se facturează separat. Numele de domeniu de regulă se plătește anual, în cazul nostru 2 (90hit.ro și radio90hit.net)
 2. Consum de energie electrică, factura de internet (studio), licențe software
 3. Costuri cu echipamentele și întreținerea acestora (microfoane, mixer, PC/ reparații-întreținere-upgrade/achiziții)

Timpul
Cel mai de preț asset pe care fiecare dintre noi îl posedă: timpul. Fiecare dintre noi cheltuie această avuție contra unei sume de bani lunare, căreia îi spunem salariu. Puținul rămas îl împărțim între familie, hobby-uri și prieteni. Am decis să aloc mai mult timp familiei mele și prietenilor în detrimentul hobby-ului, mai cu seamă că Moșul ne-a anunțat că familia se mărește, așadar are nevoie mai multă de bani, dar și de tati. Așa că vreau-nu vreau, vă sacrific pe voi, alături de o părticică din mine pentru binele meu și al familiei mele. Atât de egoist sunt, știu, certați-mă dar asta este situația și iată că soluția pentru mine nu este neapărat ceea ce vă doriți voi, așa e uneori în viață. Dar viața merge înainte!
Se mai poate face ceva?
Nu. De ce zic nu? Pentru că nu îmi pot închipui că mâine un magnat media mă va lua sub „aripa” lui să îmi spună: „lasă job-ul și fă asta full-time, îți faci echipă și deschidem cel mai tare radio din Europa, mă ocup eu de partea financiară alături de sponsorii mei”
Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte  pentru că mi-ați fost alături până acum și ce-mi doriți voi mie să vi se întâmple vouă!

Written by:

Rate it

Post comments (2)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 1. Leo on 25 decembrie 2021

  Aproape din acelasi rationament am renuntat si eu la un proiect online vechi de 20 ani. (2000-2020). Te inteleg perfrct si citind randurile tale m-am regasit si am simtit anul trecut ce simti tu acum…dar, a trecut….a fost greu o perioada, insa acum e usor…
  Capul sus, viata are si alte parti FRUMOASE pt care sa te dedici trup si suflet. Ramas bun coleg drag!

  • Dj Mike on 25 decembrie 2021

   Mulțumesc pentru cuvintele de încurajare Leo! Cu siguranță viața este frumoasă prin toate aspectele ei. Poate la bătrânețe, dacă mai apucăm ne auzim într-un show pentru octogenari :))
   Sănătate și succes în tot ceea ce îți propui!


0%