blog

Fii în siguranță pe Internet

today19 martie 2022 76 5

Background
share close

         Conform WikiPedia HTTPS este un protocol de comunicație destinat transferului de informație criptată prin intermediul WWW. A fost dezvoltat din necesitatea de a proteja de intruși transferul datelor prin HTTP – un protocol „clear-text”, prin care datele de pe server-ul web sunt transmise browser-ului client în clar, posibilitățile de a intercepta acest transfer constituind tot atâtea posibilități de a accesa și utiliza fără restricții informațiile respective. HTTPS nu este altceva decât HTTP „încapsulat” cu ajutorul unui flux SSL/TLS – datele sunt criptate la server înainte de a fi trimise clientului, astfel încât simpla interceptare a acestora pe traseu să nu mai fie suficientă pentru a avea acces la informații. HTTPS este în același timp o metodă de autentificare a server-ului web care îl folosește, prin intermediul așa-numitelor „certificate digitale” – o colecție de date pe care un browser o solicită server-ului pentru a putea începe transferul criptat; dacă certificatul este emis de o autoritate cunoscută (de exemplu VeriSign), browser-ul poate fi sigur că server-ul cu care comunică este ceea ce pretinde a fi.

Cum verific daca un site este legitim?

În primul rând, întotdeauna asigură-te că în bara de adrese de sus pagina în acre te afli începe cu HTTPS. Litera S vine de la SECURE (siguranță). Mai apoi în stânga adresei trebuie să vezi un lacăt precum cel din foto de mai sus. Dacă dai click pe acel lacăt se va deschide un meniu ca cel din imagine de forma ” Nume Site , lacăt, Conexiunea este securizată” Dacă faci click pe săgeata din dreapta textului se va deschide certificatul digital.

Vei putea observa textul „Certificatul este valid” și chiar uneori către ce companie ex.: PayPal, Inc.  Dacă faci click pe text se va deschide în altă pagină care conține date despre certificat: cine l-a emis, către cine (adresa site sau organizația pentru care este emis certificatul) precum și perioada de valabilitate.

Nume, prenume, codul numeric personal sau SSN (Social Security Number, deobicei in US), numărul cardului, CVC și PIN

Deobicei pe internet atunci când faci plăți sau cumperi produse cu cardul bancar ți se cer Numele, Prenumele, Adresa, Numărul de card (cel format din 16 cifre, înscris pe fața cardului) și codul CVC (cel din 3 cifre înscris pe spatele cardului)

NU ți se va cere PIN-ul niciodată de către bancă, compania de telefonie, providerul tău de internet sau oricare website/instituție.

NU ți se va cere CNP-ul /SSN sau alte informații sensibile

NU face click pe link-uri care nu par de încredere, mai întâi așează mouse-ul în dreptul link-ului și observă în bara de adrese

Written by:

Rate it

0%