De ce inelul cu sigiliul Papei Francisc este distrus după moartea sa
Potrivit informațiilor oferite de HotNews, inelul cu sigiliul Papei, cunoscut sub denumirea de „Inelul Pescarului” (anulus piscatoris), este distrus în mod tradițional după moartea fiecărui suveran pontif pentru a preveni utilizarea abuzivă a acestuia. Inelul este folosit în mod oficial pentru sigilarea documentelor papale, iar semnificația sa este atât religioasă, cât și administrativă.
După decesul unui papă, Camerlengo-ul (cardinalul însărcinat cu administrarea Vaticanului în perioada de sede vacante) sparge în mod simbolic inelul în prezența Colegiului Cardinalilor. Acest gest marchează oficial sfârșitul pontificatului și asigură că nicio persoană nu va mai putea folosi sigiliul pentru a falsifica documente în numele papei decedat.
Inelul este confecționat din aur sau alte metale prețioase și are gravată imaginea Sfântului Petru pescuind, împreună cu numele Papei în jurul sigiliului. Acesta este o tradiție care datează din secolul al XIII-lea, de pe vremea Papei Clement al IV-lea, și a fost menținută până în prezent ca o parte esențială a ritualului de tranziție între pontif și succesorul său.
În cazul Papei Francisc, inelul nu este confecționat din aur, ci din argint aurit, și este mai simplu decât cele purtate de predecesorii săi, reflectând stilul său modest. Totuși, aceeași regulă de distrugere a sigiliului se va aplica după decesul acestuia, continuând tradiția multiseculară a Bisericii Catolice.